Om Ekosystemteknik

Här finns grundläggande och övergripande information om utbildningen, läs den för att veta vad Ekosystemteknik handlar om! 

Ekosystemteknik, miljöingenjör eller environmental engineering?

Vill du veta mer?

Träffa studenter på Ekosystemteknik och få svar på just dina frågor!

Vanliga frågor

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att plugga Ekosystemteknik och om studentlivet. Allt du behöver veta om ditt framtida liv helt enkelt!

Ekodagen

Studenterna på W-sektionen anordnar en gång om året ett event där du ska få chansen att testa på en dag som Ekosystemtekniker!

Liknande program

Ekosystemteknik är ett litet men mysigt program på 60 studenter om året i hela Sverige! Det finns dock liknande program som du kan läsa om här!

Vadå, Ekosystemteknik? Vad betyder det? Jo, när programmet startade 1998, valde man aktivt att inte ha med det relativt urvattnade begreppet “miljö” i namnet. Dessutom beskriver inte ordet miljö riktigt vad en miljöingenjör verkligen gör. Resultatet var namnet Ekosystemteknik som egentligen består av tre delar:

  • Eko – som syftar på ekologi i avseende att få in miljö i namnet
  • System – som handlar om systemtänket och det holistiska perspektivet. Vi lär oss att se helheten.
  • Teknik – som visar att vi är en teknisk utbildning – en civilingenjörsutbildning.

Vi tror på att vårt udda namn i längden kommer att gynna både oss och branchen eftersom vi skapar oss ett eget varumärke. I Skåne speciellt har namnet nu börjat etablera sig hos företagen.

Men det finns andra namn som hänger med oss. Sedan 15 år tillbaka består grundblocket (de tre första åren) till hälften av kurser hållna på engelska. Ekosystemteknk är en utbildning med internationellt fokus eftersom färdigexaminerade studenter ofta arbetar inom branscher som behöver drivas globalt eller i ett större perspektiv än på regional- eller nationell nivå. Det handlar om vattenresurser, hållbar elförsörjning och klimatsäkrande arbete. Det behövs internationellt sammarbete för att lösa sådan typer av problem. Därför är vi också kända under namnet Environmental Engineering.

I brancherna i Sverige är utexaminerade studenter kända under flera namn, men det samlade namnet brukar vara miljöingenjör. Egentligen används den benämningen nästan aldrig som en yrkesroll eftersom den säger för lite om vad du gör. Istället kommer du att få titlar som t.ex. energitekniker, vattentekniker eller projektledare inom ett speciellt områden. Miljöingenjör används kanske bara när man försöker gruppera oss med andra liknande utbildningar till exempel med våra systerutbildningar i Uppsala respektive Stockholm