Hitta studentbostad i Lund

Bostadsakuten – så hittar W-studenten bostad

 

Att hitta boende i Lund kan vara svårt, men är inte alls omöjligt. Ha tålamod! Även om det är påfrestande är det ofta bra att ha is i magen när du letar boende. Men leta inte efter det perfekta boendet. Många byter upp sig under sin studietid till ett bättre eller närmare boende och det är helt okej att hitta en tillfällig lösning det första halvåret eftersom det brukar bli lättare att hitta boende under senhösten och våren.

Det finns olika tips och trix för att hitta ett boende under sin första tid i Lund. Starkt rekomenderat är att du börjar med att ställa dig i AF bostäders bostadskö; det kan du göra så fort du har fått ditt första antagningsbesked. AF bostäder är den största förmedlaren av studentbostäder i Lund och är det den första gången du kommer in i Lund och bor folkbokförd utanför Skåne län kommer du att delta i det s.k. Novishlotteriet. Om du har tur kan du få en mycket fördelaktig köplats.

Det finns olika typer av boende så som studentlägenhet, lägenhet, kompisboende, korridorsrum, inneboende och studentkollektiv. Var öppen och undersök de olika möjligheterna. AF bostäder och andra bostadsrättsföreningar har t.ex. flerrummare som brukar vara något enklare att få tag på under sommaren. Så om du har en kompis eller utannonserar ett rum, behöver en tvåa eller trea inte vara så dyrt.

Många får sin första bostad i Lund genom kontakter. Här är det viktigt att inte ge upp för lätt eftersom ingenting är för långsökt. Alla har vi hört hur man fått tag i bostad genom sin fasters väninnas kusinbarn. Så skriv till exempel på facebook, prata med släkten, släktens vänner och kompisens pojkväns moster.

Nedan följer en sammanfattande lista på platser du kan leta efter boende.

  • AF Bostäder, https://www.afbostader.se/ – Ställ dig i kö så fort som möjligt! Det kommer upp nya bostäder varje dag så gå in där ofta för att inte missa något.
  • Kolla med dina kontakter!
  • Nationerna – många studenter i Lund bor på någon av nationerna. Värt att tänka på att det oftast är lättare att få boende på någon av de mindre nationerna, till exempel Wermlands, Hallands eller Blekingska. Du får ofta förtur på boende om en engagerar sig i nationen, t.ex som pubförman eller liknande. Det brukar också finnas lägenheter reserverade för novischer och du får kontakta nationerna var för sig. Var personlig, professionell och visa ditt engagemang – det gillar nationerna. Du konkurrera ofta med personer som har en kontakt på en nationen så om du har någon som du känner som bor eller är engagerad i nationen, nämn gärna den personen som referens. Ring gärna! Här finns en lista på alla nationer i Lund http://www.studentlund.se/nation/nation/ 
  • Facebook-gruppen ”Lägenheter i Lund” – gå med här och fiska efter boende. Gäller att vara snabb och övertygande.
  • BoPoolen, http://bopoolen.nu/ – boendeannonser specifikt för Lund. Kolla både annonser som ligger uppe men skriv också en egen! Det ökar dina chanser avsevärt.
 • Nödlösningen:
  • Airbnb, https://www.airbnb.se/ – om du inte har hittat något boende för en längre period kan det vara en idé att bo via airbnb under tiden du letar efter något mer permanent. 
  • Vandrarhem/hotell – samma sak här som med airbnb. Om du inte har en soffa hos en kompis att sova på funkar det lika bra att bo på vandrarhem under tiden som du letar efter något mer permanent.

Att hitta en bra bostad snabbt i Lund handlar en hel del om tur, men det verkar också som om den som letar mer frekvent varje dag, har mer tur! Självklart ska du inte behöva sova på gatan den första tiden i Lund, så hittar du inte något löser vi det tillsammans! Har du några frågor, tveka inte att höra av dig! Lycka till i ditt bostadssökande!

Phenklapp,

PR-utskottet med Bostadsakuten

Kontakt: pr@wsek.se