Studenter berättar

Vi har frågat några studenter om varför de valde Ekosystemteknik, deras vardag och vad inspireras av.

Märta

Student på Ekosystemteknik

Varför valde du Ekosystemteknik?
Jag fick möjligheten att vara med i Her Tech Future, vilket är inspirationsdagar för gymnasietjejer på Lunds Tekniska Högskola, och det öppnade mina ögon helt. Jag hade inte övervägt att läsa till ingenjör innan, men efter den resan blev jag övertygad om att ingenjör skulle passa mig. Det fick också upp mina ögon för Lund som studentstad. Har alltid varit intresserad av många ämnen och hade svårt att bara välja ett ämne att läsa vidare inom. Ekosystemteknik kändes som den optimala, tvärvetenskapliga blandningen mellan fysik, biologi, kemi, teknik och miljö. Har inte ångrat mig sen dess!

Vad är ditt bästa minne än så länge från tiden som student?
Så svårt! Det finns så många fantastiska minnen rörande allt från min egen nollning, till event jag har varit med att anordnat, spex jag har varit med i och mycket mer. Om jag ska nämna ett specifikt så får det bli Lundakarnevalen 2018. Sista kvällen var avslutningen med alla engagerade i Karnevalen. Det var helt magiskt och varade långt in på morgonen. Det var starkt och jag får fortfarande ett leende på läpparna när jag tänker tillbaka på det!

Lundakarnevalen 2018. Här är en bild från paraden.

En del av Märtas klass W16 inför Nollegasquen – avslutningen på nollningen.

Har du upplevt att något har varit svårt ? Har du något tips på vad man kan göra i sådana situationer?

Att balansera plugg och fritid har varit kämpigt i perioder. I en studentstad som Lund händer det så OTROLIGT mycket superroliga och häftiga grejer HELA tiden. Du kan bokstavligen sysselsätta dig på heltid med att bara engagera dig i studentlivet och utbudet är nästan ofattbart. När det är många roliga saker man vill vara med på och engagera sig i, och samtidigt klara av ett rasande pluggtempo, det har varit en utmaning många gånger. Tips: Hitta din balans! Plugget är centralt, men att ha en fritid är också viktigt. Det är viktigt att lära sig att tacka nej till vissa grejer, för att kunna satsa mer på saker man verkligen vill genomföra. Prata med folk och var inte rädd för att be om hjälp.

Vad var det som fick dig att välja den specialisering som du gjorde?

Jag bollade mycket fram och tillbaka innan jag bestämde mig för Vattenresurshantering. I slutändan var det för att jag tyckte kurserna lät mest intressanta. Kurserna är varierande och visar på ett bra sätt hur man kan arbeta med vattenfrågor från olika aspekter och på olika sätt. Vatten är också så handfast; man kan se och förstå hur det behövs eller vilka problem det utgör och därmed vilka tänkbara jobb det kan leda till i framtiden. Överallt, var du än kommer i världen, kommer folk alltid vara i behov av rent vatten, att bli av med vatten eller produktion av vatten. Du kommer alltid vara efterfrågad!

Märta och utskottet Smånöjena. De satte upp pjäsen ”IM-TV”, som hade 12 st föreställningar per dag

Vad lär du dig på din specialisering? Var det som du hade tänkt dig eller är något annorlunda?

Vi lär oss om grundvatten, modellering av skyfall över städer och flodområden, om hur det funkar på våra reningsverk och dricksvattenverk, hur man försörjer städer med vatten och avlopp och mycket mer! Generellt sätt är detta områden som få verken ser eller tänker på i sina vardagliga liv, men samtidigt en sådan fundamental del av vårt samhälle som bara måste fungera. Specialiseringen var nog ganska likt det jag hade tänkt, man har ju fått en viss pluggvana efter tre år. Jag upplevde möjligtvis en liten skillnad när specialiseringen började: man börjar se konkreta och handfasta saker man kan jobba med, företag blir intresserade av en, man djupdyker i ett område och blir insatt i det. Man får välja kurser själv och jag vet inte om det är en psykologisk konsekvens, men kurserna har känts extra roliga när jag vet att jag läser dem för att jag har aktivt har valt dem och inte för att de har varit obligatoriska. Jag hade inte trott att jag skulle nörda ner mig så mycket som jag har gjort, men antar att det blir så när man umgås för mycket med likasinnade. Numera går jag igång på att prata om dräneringssystem och rörledningar!

Vad skulle du vilja jobba med när du är klar?

Jag skulle vilja vara med och utforma framtidens städer genom att göra dem mer motståndskraftiga mot skyfall och översvämningar, som vi kan vänta oss mer av med stundande klimatförändringar. Det skulle vara roligt att jobba med hydraulisk modellering och komma på nya lösningar till hur vi kan göra framtidens infrastruktur multifunktionell!